Willie Fourie

Fascia is een ander woord voor bindweefsel dat als een dun mazig web alle structuren van het lichaam omsluit. Al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen en het zenuwweefsel zijn doorweven en omgeven door fascie. Fascie verbindt alles aan elkaar en maakt het lichaam tot een samenhangend en functionerend geheel.

Als de fascie ontspannen is, en goed voorzien van water, kan het lichaam optimaal functioneren.

De fascie zorgt er dan voor dat alles makkelijk beweegt en over elkaar glijdt. We kunnen dus zeggen dat de fascie alle bewegingen in het lichaam mogelijk maakt.

Door een trauma, een blessure of een langdurige overbelasting, maar zeer zeker ook door stress kan de fascie onder spanning komen te staan, vast gaan zitten of minder soepel worden.

Dit heeft direct gevolgen voor de doorbloeding en functioneren van het geblokkeerde gebied.

Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in pijn, stijfheid en zelfs een gevoel van benauwdheid als dit in de borstkas plaatsvindt.

Het lichaam heeft een zelf herstellend vermogen en zal normaal gezien een dergelijke verstoring zelf weer oplossen. Als dit niet gebeurd door o.a. chemokuren, littekenweefsel of fibrosering (verharding van het bindweefsel bijvoorbeeld a.g.v. bestraling) kan met behulp van de fascia technieken van Willie Fourie en de orthopedische revalidatie technieken dit alsnog herstellen.

Met de fascietechnieken worden verklevingen in de fascielagen gemobiliseerd. Het gevolg is een betere doorbloeding, meer afvoer van het lymfevocht, minder pijn door verminderde druk op de zenuwen en een betere bewegingsvrijheid.

Voor vragen over de fascie technieken kunt u zich wenden tot Pepita Hak. Pepita heeft Willie Fourie, deel I en II gedaan.